Tudtad – e?

A zöldségnövények élettani igénye

A növények élőlények, ezért ahhoz, hogy megfelelően növekedhessenek, a számukra optimális feltételeket kell biztosítani.

Mik ezek az igények a zöldségek növekedéséhez?

A fény, a hőmérséklet, a víz, a tápanyag és a megfelelő ápolás.

Fény:

image

Érdekes, hogy a növények csírázásához még nincs szükség fényre, de a növekedés kezdetétől, amikor a sziklevelek előbújnak a földből egyre több megvilágításra lesz szükségük.

A különböző növények nem egyenlő mértékben igénylik a fényt. Vannak kifejezetten fénykedvelő, de vannak árnyéktűrő fajok is.

Hőmérséklet:

image

A növények fejlődését lényegesen befolyásolja a hőmérséklet. Minden növénynek más a hőigénye és egy növénynél a különböző fejlődési szakaszokban is változik ez az érték. Növényeink is meg tudnak fázni és kaphatnak hőgutát.

Víz:

image

A víz is elengedhetetlenül fontos a zöldségeink növekedéséhez. A kertekben a vizet csapadék formájában kapja a növény. Ha nem esik elegendő mennyiségű eső, öntözéssel segíthetünk.

Tápanyag:

image

A növények általános termőhelye a talaj. A jó minőségű termőföld tartalmazza a megfelelő mennyiségű tápanyagot.

Fontos a talaj megfelelő humusz /a mikroorganizmusok által lebontott szerves anyag/ tartalma. Zöldségnövényeink termesztéséhez a szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok a legmegfelelőbbek.

A növények számára fontos a talajban található nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K).

Milyen zöldséget termesszünk a kiskertünkben vagy akár cserépben az erkélyünkön?

Ültethetünk paradicsomot, paprikát magról, vagy vehetünk kis palántákat piacon. /Vigyázat a paprikának sokkal nagyobb a vízigénye, mint a paradicsomnak!/

Lehet salátánk, borsónk, sárgarépánk, sóskánk. Vásárolhatunk úgynevezett pici dughagymákat, melyek elültetve remek zöldhagymák lesznek a reggeli vajas kenyerünkhöz.

Vannak olyan növények, amik futnak, így megfelelő támasztékot igényelnek növekedésükhöz. Így kell nevelni például a babot, az uborkát.

A zöldségek magvait kertészeti árudákban szerezhetjük be.

A magvak nedvesség hatására csírázni kezdenek. Ilyenkor a kis növény először a magban lévő, úgynevezett sziklevelekből táplálkozik, majd gyökeret növeszt és a kis gyökér a talajból szállítja ezután a megfelelő tápanyagot.

A zöldségnövények a jól megmunkált, morzsalékos talajt szeretik, mely nem tartalmaz gyomokat. A különböző gyomnövények nagyon intenzíven növekednek és elveszik az életteret, a fényt, a tápanyagot és a nedvességet a növényünktől.

Számos helyen olvashattok a növények neveléséről /szaknyelven: termesztéséről/ részletesen is.

Ha valamilyen növényt kiválasztottál, nézz utána bővebben, hogyan kell termeszteni, mik a speciális igények!

A növényünk rendszeres gondozást igényel. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy mire lehet szüksége. A talaj ne legyen száraz! Az egészséges, minden szükségletet megkapott növény nem sárga, nincsenek elszáradt részei, nem hervadt, nem felnyurgult.

Mindig tájékozódjunk, hogy nevelt zöldségünk mely része ehető! A növényeket fogyasztás előtt mindig jól mossuk meg!

Mindenkinek nagyon jó kertészkedést és sok sikerélményt kívánok! Ne adjátok fel könnyen! Ha valami elsőre nem sikerül, érdemes kitartónak lenni és újra megpróbálni!

Ne feledjétek: „ A kudarcok tapasztalatot hoznak, és később ezek vezetnek az eredményhez!”